İşletmeler, tesislerin hizmete alınmasından sonra, prosesin güvenli ve verimli işleyebilmesi için bakım, onarım ve değişiklik yöntemleri belirleyerek, tesisin mekanik bütünlüğünü korumayı amaçlarlar.
Bakım programları, şirketlerin hedeflerine ve gereksinimlerine ulaşmak için işlettikleri tesislerin teknik durumuna göre tasarlanır, programlanır ve yürütülür. Günümüzde bakım yaklaşımı, periyodik (önleyici) bakımdan evrilerek risk tabanlı bakım uygulamalarına kaymıştır. Bakım yönetiminde riske dayalı bir yaklaşım uygulanarak, tehlikeler iyi tanımlanabilir, risklere öncelik verilebilir ve daha sonra kaynaklar en kritik alana iyi tahsis edilebilir. Bakım faaliyetleri, fazla maliyete neden olmadan riski azaltmak için bilimsel olarak planlanabilir ve zamanlanabilir.
Yeni basınçlı kaplar, korozyon, operasyon sıcaklığı veya diğer çalışma koşulları tarafından belirlenen bir süre boyunca tasarlanan parametreler içinde çalışmak üzere devreye alınır. Eğer basınçlı kabın güvenli kullanımı hedefleniyorsa, servis koşulları ve bir sonraki muayeneden önce geçen süre tanımlanmalıdır. Kalan servis ömrünü ve nihayetinde kontrol sıklığını belirlemek için basınçlı kapların durumunu analiz etmek amacıyla kullanılabilecek çeşitli metotlar vardır. Bazı durumlarda, basınçlı kabın gözle muayenesi yeterli olacaktır. Bununla birlikte, kimi durumlarda bir mühendislik değerlendirmesi de dahil olmak üzere daha kapsamlı durum değerlendirme yöntemleri gerekli olabilir.
Bir cevap yazın